Lugnet före stormen?

Medans vi var iväg och grejade med Calle och körde bort han så släppte vi in Corona och Gloria in i varsin box. 
Gloria är ju som vi vet sen tidigare inget större fan av boxen..
Hon gjorde lite väsen av sig i början, skrapade, slängde sig mot väggen och försökte hoppa över en gång, men sen lugnade hon sig faktiskt! 
Efter ca 1 timma så var hon lugn och gjorde inte särskilt mycket ljud ifrån sig. Så de kanske finns ett hopp för henne ändå ;D
Nästa gång vi tar in dom och Gloria sköter sig såhär bra så ska båda ställas på gången, Corona har vi ju haft uppställd, men Gloria blir de spännande med.. ;)
 
 
Såhär kul har GalnaGloria ;) 
 
SötCorona kikar läget :)
 
 

Bra dag!

Igår var en framstegsdag ;) 
 
Vi tyckte att Calle skött sig så bra dom senaste gångerna med lastningen, och vi har även kunnat köra en sväng på gården utan större problem. Så vi tänkte att vi provar att köra hem han till Hannah, som vart planen, så hon kan träna henne lite mer hemma samt så hennes häst får sällskap på betet. 
Vi lastade på och körde iväg och han började med att testa halsringen (Som vi alltid har på han vid lastning) men kom inte upp med frambenen så han kunde inte ta sig över bommen. 
Han blev frustrerad och skrapade med frambenet lite men inget mer. 
Han testade halsringen några gånger till på vägen men han stog på alla fyra benen där han skulle när vi kom fram så vi klarade hela resan :D (ca 1mil) Det gick dock i 50km/h men vi är hur nöjda som helst! 
 
Så för tillfället är han Gösslundabo och blev snabbt kompis med Hannahs varmblod Baronen! 
 
Lite halv taskig bild men där myser dom iaf :)
 

Det är nog dags för ett besök hos tandläkaren.

Senaste ridpasset med Calle var han likadan som när Mia beskrev han.
Det känns att det är något som inte riktigt stämmer. Han drar ut huvudet sådär och vill inte riktigt trampa på.
Men sen emellan åt är han jättefin.Han skjuter dock under sig vänster bakben för mycket Vi tror att det kan va tänderna som spökar, han känns nämligen helt ren och de känns inte som att han är halt. Kan även sitta i ryggen eller nånstans högre upp men då känns de som att han skulle visat de tidigare. 
Någon som vet om dom kan bete sig så om det är tänderna eller någon som har nått tips? :) 

 
Calle var fin bitvis
 
 
 
Myspys ^^ 
 
 
/Hannah

Det känns bra nu!

Igår eftersen att Hannah ridit Calle och gjort av men lite energi, beslöt vi oss för att lasta honom och köra lite längre. Vi satte på honom halsringen innan vi lastade precis som sist så att Hannah slapp krångla med det inne i transporten. Denna gången satte vi även bomull i öronen på honom så att han inte behöver stå och lyssna på Hannahs något högljuda bil.
Han gick rakt in i transporten och stod och knaprade lugnt på morötterna, som han som vanligt får som belöning efter att han varit duktigt. Jag fälde upp lämmen och som sist lämnade jag den övre luckan nere så att det kom in ljus i transporten. Sen satte sig Hannah i bilen startade den och körde fram några meter och stannade igen, så att vi såg att han höll sig lugn. Efter det körde vi en längre bit på cirka 50 meter med en liten sväng på vägen och hör och häpna, HAN VAR LUGN!! MVH+ till Calle!
Ni kanske tycker att vi är fjantiga nu och går lite väl långsamt fram, men vi vill verkligen att detta skall gå bra, så vi vill inte stressa.
Vi båda hade självklart hjälm när vi lastade, men när bilden togs hade Hannah tagit av den då vi var klara. Det fanns också en kniv nära tillhands om han skulle hoppa över så att vi skulle kunna skära loss honom om han låg fast.
 
/Mia

Byte av beteende önskas..

Vicke som är lite tunn, leker fotomodell och spanar på damerna hela dagen lång.
 
Havanna som är "lite" rund ägnar sig åt att leta mat 24/7 ^^

Häst nr 2 nästan i Lådan!

Sist men.. eller jo minst också, var Vicke.. :) 
Vi trodde han skulle vara lättare än han var. Men så fort han förstår vad det är vi vill med han så tror jag det kommer va lätt.. Hoppas jag. Men men, vi började även med att longera honom lite för att han skulle bli av med lite energi. Men det dög inte åt vicke denna dagen. Det har ju gått nästan 2 veckor nu sen vi jobbade med honom sist så jag tror att han ville testa vart gränserna gick. Han travade på fint något varv sedan stannade han och började backa och resa sig sen gick han fint i något varv igen innan han stannade. Tillslut gav vi upp linan och körde löslongering istället och det fungerade mycket bättre! Det är ju det vi har tränat mest på så det gav mycket bättre resultat.
 
Circushäst 2
Efter det så gick vi mot transporten med han och den va lite farlig enligt Vicke.. Men vi kom fram till den och nosade lite. Sen skulle vi ta första steget upp på lemmen.. Nej. sa Vicke
Mia va envis, men Vicke va tyvärr lite envisare. Så efter att han touchat lemmen med tån, så fick vi ta fram en lina. Hannah höll den som en vägg (Då transporten stog mot en riktigt vägg, och han smet ut till andra sidan) så han inte kunde svänga ut där.
Det funkade bra och han gick med Mia upp på med frambenen, med hööööga steg. Ljudet när han satte ner hovarna och att det sviktade i lemmen var nog vad han tyckte var läskigt.Han stog och stampa lite men när han lugnat dig fick han backa bak och förstod då att de inte alls va så farligt som han trott.
 
Jag tänker inte gå upp på den där läskiga saken?! 
 
Tilläggas skall att innan vi började med linan så testade vi med både "morotsmetoden" och "Tobbemetoden" utan resultat, morötterna var han för spänd för att bry sig om. (pluss att han inte är ett lika stort matvrak som Havanna vilekt syns på deras kroppar)
När man retade honom med spöt i sidan förstod han inte alls vad jag bad honom, men tror att det berodde på samma sak där, att han var lite spänd och stressad över den nya situationen.
 
 
 

Canval Cantie i Lådan!

Dagens lastträning gick väldigt bra! Målet var att köra några meter med han i bak och lasta ut innan han fick panik. Problemet som tidigare har varit med honom är att han får panik och hoppar över bommen när man börjar köra.Och målet blev uppnått! 
Så himla nöjda är vi, vi fick in han rätt så snabbt utan tvång, stängde lemmen lugnt och försiktigt. Vi använde samma metod som sist, retade honom med spöt i sidan och när han gick  framåt så slutade vi.
Lät det översta luckan va öppen så han fick in lite ljus i transporten. Sedan starta vi bilen (som brummar en hel del..) och körde några meter framåt. Han stog helt stilla! 
Vi lastade ut innan han hann börja konstra där inne så han fick ingen dålig upplevelse, superskönt! 
Nästa gång som förhoppningsvis är imorgon skall vi testa att köra lite längre utan att han krånglar.
 
 Calle i lådan :) 
 
 

Häst nr 1 nästan i lådan!

Denna dagen använde vi oss av tre olika lastningsmetoder, på tre helt olika hästar.. 
Havanna fick vi "leka in". Vi longerade henne lite först, närmare och närmare transporten så hon inte skulle tycka den var läskig. 

 
Ibörjan blev de lite protest, vet inte va det var med hästarna idag, både Havanna och Vicke var lite griniga i början ;) 
 
Circushäst!

Efter vi longerat henne så gick vi mot transporten. Hon kollade lite snett på oss men gick med. 
Vi fick upp henne ganska så snabbt på lemmen med frambenen. Bakbenen ville inte riktigt med upp, men vi är supernöjda med frambenen! En väldigt bra början. Utan att hon blev uppstressad eller liknande. 
Bara hon fick morot när hon gick fram ett steg så var hon nöjd ;) 
 
Räcker de om jag tar fram ett ben bara ? ;) 
 
 

Film på stjärnan ;)

 Här kommer det en film som Hannah så skickligt klippt ihop ;) Riktigt redig var han den tjocke busen.
 

Lördagens äventyr

 I Lördags hade vi tänkt vara med på löshoppningen på Kyrkobacka men den blev inställd, då det bara var vi som anmält oss. Men Elisaeth som har stället sa att vi gärna fick komma dit och löshoppa ändå. Sagt och gjort, vi plockade med oss hästen och alla saker, satte på oss vandringsskorna och började gå. Jo för något annat är ju inte aktuellt då herr Calle inte vill åka transport. Det är inte så långt men skogen är väldigt igenväxt så det var lite av en utmaning att ta sig igenom den täta slyn. Det började bra mer än att vi mötte en älg redan innan vi kommit in i skogen, men coola som både vi och hästen är så tog vi det med ro^^.
 
On a mission.
 
Vicke och feta Havanna var väldigt nyfikna på var vi höll på med..
 
Efter några minuter kunde vi fortsätta våran vandring genom skogen i hettan, ja det var ju säkert 25 grader inne i skogen och svetten rann på både oss och hästen. Kanske skall nämna att vi hade en suverän medhjälpare med oss som också är Hannahs lillasyster. Hon plåtade oss under vandringen. 
 
 
 
När vi väl kommit igenom skogen ut på en grusväg, och såg ridhuset vi skulle till så skedde en liten olycka..
Mia, som vart redig o hjälpt Calle genom skogen hela vägen, skulle knyta sin sko. Så du skulle jag (Hannah) ta över och bara hålla han.
Då han fått syn på dom andra hästarna och blivit lite uppspelt så ville han inte riktigt stå still. Så precis när jag tog över han så såg han sin chans att springa dit. När han tog sats så sparkade han till och träffade mitt knä..
Smällen i sig var nog den värsta smärtan jag känt på länge, så både min syster och Mia fick nog lite panik i de hela. Men Mia sprang och hämtade hästen som tagit sig genom en åker och bort till dom andra hätsarna. Och sisselis var kvar o hjälpte mig.
När den värsta smärtan släppt så tog jag en titt på benet och den vörsta smällen tog precis under knät som tur var och jag kunde röra på benet så det var inte av iaf ;)
Elisabeths man hade sett oss så han kom bort på fyrhjulingen och hjälpte oss. Jag fick skjuts till deras hus och  fick is på benet. Vi tog beslutet att löshoppa iaf då inget var brutet och dom ändå inte skulle göra nått på sjukhuset mer än o säga att jag ska ta en alvedon ;)
Så med en halta Lotta på kryckor, en med opererad arm och Mia så löshoppade vi ^^ 
 
Löshoppningen är det inte så mycket att skriva om mer än att hästen skötte sig utmärkt trots våra misstag med avstånd. Ibörjan fick han hoppa på 14m och det var inga problem för honom han bara tog två galoppsprång och trampade av ^^
Film kommer senare ikväll! :) 
 
 
Det må vara suddigt men det är bättre än inget.
 
 
Bilden är från i söndags. Åkte in och kollade benet och dom sa att det bara var ett blåmärke, så får hoppas de är så, så att de inte blivit nån spricka eller så :)
 
 
/Lite skador stoppar inte hästtjejer ;)

Lastning!

Häromdagen var det dags att träna lastning igen. Denna gången klev han på utan problem och stod kvar där inne och mumsade på lite havre, så det känns bra att det momentet inte är ett problem. Dock har vi ett annat och det är att herr Calle är lite rund om magen så transporten är lite tajt ^^ Vi valde därför inte att sätta upp bommen bakom honom utan nöjde oss med att flytta intill mellanväggen och att han stod lugnt med den. Nu i veckan skall jag åka och köpa en halsring som vi kan ha på honom så att han inte kan hoppa över bommen ifram. Vill inte att han skall bli rädd igen och få ytterliggare ett dåligt minne av transporten.

Motsträvig häst..

Under det senaste passet som jag red på calle, kändes han väldigt motsträvig och sköt bara bakdelen innanför sig. Vet inte ifall han hade lite träningsvärk från måndagens pass eller vad det var men det kändes inte lönt att bråka med honom så efter att ha longerat en stund och ridit i 15 min så lät jag det vara för dagen.
 
Vackert..
 
 
 
/Mia

Lastning utan krav

Förra veckan efter ett ridpass tänkte vi lastträna Calle lite. 
Han har varit med om en olycka i transporten för några år sedan, så han blivit rädd. Han har tidigare gått på men så fort transporten rört sig framåt har han fått panik och man har vart tvungen att lasta ur.. 
Vi vet inte riktigt om man använt sig av linor innan eller hur man har gjort (Linor är för övrigt det smidigaste man kan använda ^^) 
Men vi tänkte att eftersom han varit med om den här olyckan och förmodligen sett färden som väldigt läskig så tänkte vi att vi tar det lungt och försiktigt, utan nån som helst tvång, och ber han att gå på.. 
Dock så kom vi bara på med frambenen på lemmen och sedan stannade han.. Såå vi tänkte att vi provar med metoden som Tobbe kör med. Med pekpinnar som man använder för att typ "styra" hästen lättare.
Detta funkade lite lättare så han kom nästan hela vägen in, dock så får han lte bråttom ut. Men vi nöjde oss med att han stog stilla, nästan, helt inne. 
Nästa gång ska vi få in han helt och stänga lemmen. Sedan starta bilen, men dock inte köra. Utan de får vi ta gången efter de så får vi hoppas att det kommer gå! 
 
 
 
 
 
 
 
/Envisa hästar kräver myycket tålamoood
 

Testa gränserna?

Gårdagens pass på Calle gick ganska bra. Han har stått i helgen nu, så han vart lite extra pigg.. Eller pigg o pigg, han kändes lite lättare än vanligt, som att han skulle kunna flyga i luften vilken sekund som helst ;) 
Hursomhelst gick det bra, han har ju lite svårt för det där med att svänga på det sättet som ryttaren vill.. 
Han vill ha stooort svängutrymme, medans jag vill ha med hela hästen runt, inklusive bogen.. Hrm.. 
Tillslut gick det hyffsat, med både en nöjd häst och en nöjd ryttare. 
Calle provade också på lite hur långt han får gå när han protesterar.. Vet ju inte riktigt hur långt han kan gå om man säger till han i det läget, så satt bara stilla tills han slutade upp med att va grinig och fortsatte sedan, med en lite snällare röst och frågade först om jag fick kräva mer av han, då gick de så bra så ;) 
 
 
 
Han blir dock lite låg i formen,
men han blir nog lite högre med tiden när han musklar sig lite mer och får lite mer framåtbjudning 
 
 
 
 
 
 
 
 
/Hannah

Önsketänkande?!

Andra ridpasset
Kort från idag.
Är det bara jag eller börjar man redan se lite skillnad på honom?!

Ryttarbyte mitt i passet

I måndags fick sig kalle ett pass i hagen igen, känns bättre att rida där då han inte har några skor på sig än. Han skötte sig fint nästan hela tiden förutom när jag var på honom lite mer om att han skulle flytta sig sidvärtes, då ville han inte utan han vad skall man säga hotade att resa sig^^. Efter det flyttade han dock lite när jag bad honom. Hannah red lite på slutet då jag ville se honom på backen och se ifall han flöt ut lika mycket med bogen som med mig på ryggen.
 
 
Mia o Calle 
 
 
Hannah o Calle
 
Jag tyckter han kändes fin och det är stor skillnad nu från första dagen jag red han, han var med framåt och sammarbetsvillig. :) /Hannah
 
 
 
 
 

Ett pass i hagen.

Häromdagen red jag(Mia) på Calle igen, vi fokuserade på att han skulle bjuda framåt och bli lite kvickare med att reagera på hjälperna. Han är väldigt ostabil och flyter gärna iväg med bogen, så att det blir svårt att svänga. Men det är nog mest beroende på att han inte är så mycket riden det senaste och därmed omusklad. Vi har börjat känna lite på på de sidoförande hjälporna, men det känns inte som om han kan det riktigt så det blir till att träna lite på det var gång så att han börjar förstå.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Idag är ingen vanlig dag...

..för idag är det Calles födelsedag! :D Idag fick Hannah ett sms från Caroline, vars familj äger hästarna, om att Calle fyller nio år idag. Så det firades med en dusch, som var välbehövlig^^
 

känns värre än det ser ut ;)

Japp.. For ju av lite igår då, på ett sätt jag aldrig flugit av förut iaf ;) haha
Men det gick ganska smärtfritt ändå, är mest stel i hela kroppen och ett "litet" blåmärke på höften..
Det kändes verkligen som att någon visat Vicke filmen Spirit-hästen från vildmarken, det var ganska exakt så det gick till ;) hahah
Men han undrar väl va sjutton jag skulle göra där upp o hänga o flänga, "av med dig!"

Tur han är söt iaf.. :)

Rodeohästen VictoryCantie ^^
 
 
/Hannah

2 steg framåt och ett tillbaka...

Idag gick det inte riktigt lika bra med Vicke om jag säger så och Hannah kommer nog vara rejält mör imorgon. Idag var tanken att vi skulle hänga lite på Vicke ute och om det gick bra gå några steg.
Vi gjorde iordning honom som vanligt och han skötte sig jättebra, tyckte inte att det var jobbigt med varken träns eller sadel. Jag tog ut honom och ledde runt honom några varv, för att han skull få känna på sadeln lite innan vi började. Ingen reaktion.
Sedan hjälpte jag Hannah upp så att hon kunde hänga på honom några gånger och efter tredje gången så skulle vi gå en liten bit så att han fick känna på det med. Det är då det händer, han går 3 steg framåt och sen fullkomligt exploderar han!! Jag skulle precis till att säga det är går ju bra, men då låg Hannah redan på backen. Sedan drog han en repa runt på stallplanen innan han lugnade sig.
Hannah får skriva hur blå hon är imorgon och lägga till om det är något jag missat.
 
Vi tyckte att den här passade bra in efter dagens upplevelser...

Då har de haft något på ryggen!

Igår hängde Hannah på Vicke och Havanna. På filmen får ni se hur det gick :)
 
 
 
 
Vi hade ett litet problem när Hannah skulle upp på Havanna då hon fastnade i sadeln, men det ser ni ju på filmen ^^

Premiär på Calle.

I tisdags red jag(Mia) för första gången på Calle, jag har inte velat testa förut då jag har haft ont i mitt knä. Det har känts dumt att utmana ödet, dels för att jag inte vill göra illa mitt knä mer och dels för att jag inte är så snabb på att hoppa upp när jag har ont i knät. Skulle det hända något då så är jag rädd att det skulle förstöra mer än vad det skulle kunna ge.
Men i tisdags tog jag dock mod till mig och klättrade upp på ryggen på Calle. Jag tycker att det gick ganska bra, han är ju inte igång så det går inte att kräva något av honom direkt. Försökte mest få honom att gå fram ordentligt och det känns som att det är det som är det vi måste arbeta med just nu. Dock tror jag att han inte går fram riktigt för att han är lite öm i hovarna. Så det får bli skor nästa gång det är dags för hovslagaren att komma dit.

Sadel på!

Igår fick både Havanna och Vicke sadel på sig, vilket gick helt smärtfritt som förväntat. Havanna bockade till någon gång när hon fick röra sig med sadeln på men inget annat, så hon fick på sig en gummisnodd med så att hon lär sig att det kan kännas lite i bettet. Hon började sänka huvudet efter något varv så det var fullt godkänt.
Vicke skötte sig också bra så han fick testa på gummisnodden han med, men han hade dock svårt att förstå/acceptera den och kämpade emot. Så det krävs lite träning med den för att han skall förstå vad det går ut på :)
Havanna
Redig häst!
Vicke
Hannah försöker förklara för Vicke att det blir mycket bekvämare om han sänker huvudet lite ;)

siggehastarna.blogg.se

Här kommer ni att kunna följa vår resa från att vi mötte 4 fina hästar som inte var ledvana till att vi i framtiden förhoppningsvis skall kunna sitta på deras ryggar.

RSS 2.0